Éttermi bevétel már ≠ étel eladás?

Éttermi bevétel már ≠ étel eladás?


Hello, üdvözöllek a NeerY blogján.

"Célunk, hogy éttermi partnereinkkel együtt a legjobb személyes élményt nyújtsuk a vendégeknek, a lehető legjobb áron."

A konyhád bizonyára képes lenne több értékesítésre és ezzel bevételre. De egyszerűen a több nem feltétlenül a legjobb, és ahogyan a szólás is mondja, van hogy a kevesebb néha több. Különösen ha a ROI-ra (return on investment) fókuszálunk. Az egyre magasabb költségek és a növekvő verseny miatt, az éttermek rávannak kényszerítve, hogy alacsony haszonkulccsal (2-8%) dolgozzanak. De ennek nem feltétlenül kell így maradnia.

Egyre több étterem-tulajdonos kezd felfigyelni arra, hogy az ételen kívül más csatornákon keresztül is értékesíthet. A több bevételi csatorna kiszámíthatóságot és nagyobb jövedelmet eredményez. Az USA-ban egy full-service étterem bevételének 25-30%-a már nem étel eladásból származik. Ide értve, a márkázott termékeket és az egyéb szolgáltatásokat. (National restaurant association, 2024 state of the restaurant industry)

Hogyan tudunk rövid idő alatt és költségmentesen új bevételi csatornát kialakítani?
Bemutatok két módszert, ami nem kiváltja, hanem kiegészíti az étel eladásából származó bevételt.

Események

Az eseményeket remekül ki lehet használni, a kevésbé forgalmas esték felpörgetésére és a már meglévő vendégek elkötelezésére. Az események értékesítése, mint például a comedy estek, workshopok vagy foci meccsek nem csak növelik, de kiszámíthatóbbá is teszik bevételedet. Nem kell sportbárnak lenni, hogy kihasználd az EB vagy az Olimpia adta lehetőségeket, ahogyan koncert teremnek sem, vendégelőadó fogadásához. Az étterem nem más, mint egy közösségi tér!

A workshop hasonlóan nagy előnye, hogy holtidőszakban eredményez többletbevételt. A kérdés, hogy eseményeinket milyen módon tegyük láthatóvá és hogyan monetizáljuk. Ennek megválaszolására a NeerY-hez fordulok segítségül.

A NeerY többféleképpen jeleníti meg a vendég számára a közelgő eseményt. Találkozhat vele az étterem weboldalán, kérdezhet a chat-től írásos formában, de a foglalási folyamat közben is láthatja. Fontos, hogy az esemény a megfelelő időben, és akciógombbal például foglalási gombbal ellátva, kerüljön a vendég elé. Egyik nagy előnye, hogy nem csak az éttermi fogyasztás során lehet monetizálni, hanem azt megelözően is. Ha az éttermi fogyasztás előtt megtörténik az eladás, elő-értékesítésről beszélünk.

NeerY widget fizetéseket is bonyolít

Az elő-értékesítés haszna a tervezhetőség és a fix bevétel. Ezt kihasználhatjuk jegy eladással vagy lefogyasztható foglalási előleggel.

💡
A NeerY-vel az események létrehozásánál megadhatjuk a kívánt összeget, amit a rendszer kártyás a kártyás tranzakció során begyűjt.


Márkázott kiegészítők


Az étterem nem csak fizikai tér, hanem egy márka is. Ha ezt erősíteni szeretnénk, akkor törekedni kell, hogy a vendég minél többször találkozzon vele. Ennek egyik módja, a márkázott termékek eladása. A Touch Bistro report-ja szerint az amerikai éttermek 39%-a kínál terméket éttermi márkájával.

És ez miért ennyire elterjedt? Mert általában ezeken a termékeken van a legnagyobb haszonkulcs. Ráadásul a márkázott termék, nem csak új bevételi csatornát jelent. Ezen felül, segít a márkahűség és ismertség kiépítésében is. Egyszerűen ha egy járókelő azt látja, hogy valaki az éttermed logóját viseli, sokkal nagyobb valószínűséggel próbálja ki azt. Ez egy olyan reklám, ami nem csak ingyen van, de bevételed is származik belőle.

💡
A magyar fejlesztésű SimpAi-al percek alatt létre tudjuk hozni egyedileg design-olt termék palettánkat, amit akár a NeerY felületén azonnal közzé is tehetünk. Mindössze éttermed logójáról kell képet feltöltened.

Egy kávéfőzés alatt SimpAI-al generált termékek

Plus mire érdemes figyelni előértékesítésnél?

Az értékesítéseknél fontos a magyar számviteli törvények szerinti számla vagy nyugta adása. Szintén számlakötelesek vagyunk abban az esetben, ha a vendég nem él a megvásárolt szolgáltatással. Ilyen például a foglalási előleg esetén amennyiben vendég nem jelenik meg. Ilyenkor gond lehet, ha a vásárlást megelőzően nem rendelkezel a számlázási névvel és címmel.

💡
Mindig igyekezzünk, olyan fizetési megoldást választani, ami segít a magyar számlázási szabályok betartásában is.