Mi az éttermek útja a modern vendégélmény felé?

Mi az éttermek útja a modern vendégélmény felé?

Üdvözlünk a NeerY blogján.

"Célunk, hogy éttermi partnereinkkel a lehető legjobb személyes élményt nyújtsuk a vendégeknek, a lehető legjobb áron." Melegh Csongor

És ez miért az interneten kezdődik?

10-ből 9 alkalommal a vendégek online keresik fel az éttermet, mielőtt oda személyesen ellátogatnának. 50%-uk a közzösségi médiából tájékozódik, többek közt: Facebook, Instagram, TikTok. Továbbá jelentős részük a közelben keres éttermet (Google maps).
A keresési szokások feltárására kérdőívet készítettünk. Több száz vendég visszajelzés alapján azt tapasztaltuk, hogy a közösségi platformokon a vendégek sokszor nehezen tudnak informálódni. Jellemzően a képes étlap, a releváns árak és az egyszerű foglalási rendszer hiányát emelték ki. Valamint, hogy többszöri látogatás után sem jegyzik/becsülik meg őket az éttermek.

Ha ennek okait az éttermek szemszögéből vizsgáljuk 3 fő dolgot emelhetünk ki.

  1. Az étterem elhanyagolja a közösségi média felületeit, az idő és informatikai tudás hiányában.
  2. A meglévő éttermi rendszerek nem komunikálnak a vendég felé.
  3. Adatszinten az étterem nem követi honnan, miért és milyen vendég érkezik.

1-2. Vendégek tájékoztatása

Tudjuk, hogy fontos a naprakész tartalom, de hogyan lenne idő minden felületen folyamatosan változtatni?

Nagy éttermeknél az információ-feltöltés több lépésen keresztül megy végbe. A marketinges a weboldal és a közösségimédia-felületekért felel. Az üzletvezető a kiszállító partnerek oldalait és az étteremben található étlapot változtatja. A visszajelzések alapján ezek a változtatások egyre sűrűbbek, különösen az alapanyag árának változása miatt. Mivel egyre több a változtatás és több felületre kell figyelni, így az adminisztrációs idő is megnövekedett. Ennek egyik következménye, hogy más-más felületen különböző információt találhatnak a vendégek.

Szintén említésre került, hogy nemcsak az a fontos, hogy az információ naprakész legyen, hanem a megjelenés módja is. Az étterem online megjelenésének egyedi fejlesztése idő- és pénzigényes, amit sok esetben meg sem talál a vendég. A probléma kiküszöbölésére találkozhatunk olyan megoldásokkal, amiket könnyen beilleszthetünk a már meglévő online felületeinkbe. Az ilyen eszközök abban segítenek, hogy a vendégek esztétikusan, egy helyen találják meg az étteremmel kapcsolatos összes információt.

Erre remek példa a Linktree: https://linktr.ee/restaurantodette

A Linktree-t influencerek kezdték el használni és az Instagrammon használták a legtöbbet, ahol a bio-ban csak 1 link szerepelhetett (ez mára megszűnt). A linket beillesztve egy gyüjtőfelületet kapunk. Itt a látogató az egyedi linkek (oldalak) között tud válogatni és egy kattintással el is érheti őket. A felület idővel egyre népszerűbb lett a lokális üzletek/vendéglátóhelyek körében.

Hátránya azonban, hogy a vendégek a kilistázott oldalak kattintása után "eltűnnek". Nem tudjuk pontosan honnan, milyen arányban és hanyadik kattintás után lesz a látogatóból éttermi fogyasztó. Mindössze annyit láthatunk, hogy melyik linkre kattint.

💡
A NeerY éttermi widget percek alatt költségmentesen létrehozható és bármely internetes oldalba fejlesztés nélkül beilleszthető. Segítségével az étlapok és a foglalási rendszer egy helyről kezelhető. A NeerY-vel minden 5. widget-látogató asztalt foglal, ami a legmagasabb az iparágban.

Widget: https://places.neery.net/land/marischka

3. Vendégprofil-készítés és mérhetőség

Térjünk rá a számokra. Az étterem legnagyobb értéke a vendégek. Azonban ha nem ismerjük a jelenlegi vendégeinket, akkor nehezebben tudunk újakat szerezni. A foglalási rendszerek előnye az automatizáció mellett a mérhetőség és a látogatói adatok.

A NeerY esettanulmányát 7327 foglalásból állítottuk össze, melyek 2023 utolsó kettő negyedévében keletkeztek. A tanulmány csak az online foglalásokat tartalmazza.

Count Reservations by Weekday
Open in Power BI
Neery_Analysis_Dataset
Data as of 02/01/24, 20:45
Filtered by Year (is 2023), Name (is MTD), source.2 (is LAND)

A kimutatásból érdekes lehet, hogy a napok közötti eltérés jelentős a foglalási hajlandóság tekintetében. A legforgalmasabb napon háromszor annyian foglalnak, mint a legkevésbé forgalmason. Hasonlóan kiugró értékeket láthatunk órás bontásban is. Az ebéd- és vacsoraidő forgalma hasonló mértékben tér el, mint a napok közti megoszlásnál.

Count Reservations by Hour
Open in Power BI
Neery_Analysis_Dataset
Data as of 02/01/24, 20:45
Filtered by Name (is MTD), Hour (is greater than or equal to 8), Year (is 2023), source.2 (is LAND)


Amit szintén érdemes megnézni, hogy mennyi idő telik el a foglalás leadása és a vendég érkezése között.

How many days before do people reserve?
Open in Power BI
Neery_Analysis_Dataset
Data as of 02/01/24, 20:45
Filtered by Name (is MTD), Hour (is greater than or equal to 8), Year (is 2023), source.2 (is LAND)


Az internetes foglalások több mint 60%-a aznapra szól, a leggyakoribb foglalás 3 órán belüli. Ez több mint minden más idősáv együttvéve. Ebből levonható az a feltételezés, hogy sok az olyan intuitív fogyasztó, akik spontán döntik el, hova fognak aznap menni. Ez alátámasztja a blog elején hangsúlyozott értékeket. Gondolunk itt a fogyasztók megfelelő, azonnali tájékoztatására az online felületeken, valamint hogy dinamikus, adatalapú ajánlatokkal megéri operálni. Mi ezen szempontok alapján állítottuk össze a NeerY funkcióit. Ha érdekel, kattints a gombra!